Se lausutaan Halme-toja Blogin tehtävä selvinnee jossain vaiheessa. Jos nyt alkuun vaikka saisi keskustelua aikaan.

Kirkko kiristää jäseniään!

  • Kirkko kiristää jäseniään!

"Eroakirkosta.fi on vienyt lähes puoli miljardia euroa lapsilta, nuorilta ja vanhuksilta. Pysy sinä jäsenenä!", uhittelee Facebookissa leviävä kuva.

Tuon aivopierun takana on kuvan selitteen mukaan ev.lut kirkon hallinnossa toimiva Pekka Tukeva.

Itse olen eronnut kirkosta jo parikymmentä vuotta sitten yksinkertaisesti siksi, että en usko kolmiyhteiseen jumalaan, Jeesuksen ylösnousemukseen tai muihin perustavaa laatua oleviin uskonmääreisiin. Näkemykseni mukaan siis minulla ja kirkolla pitäisi olla yhteinen ymmärrys siitä, etten ole heille sopiva jäsen - kirkko käsittääkseni on kuitenkin ennen kaikkea uskonnollinen järjestö. Tuon Facebookissa leviävän viestin ajatus kuitenkin on, että kun kerran sinut on kerran vailla omaa päätöstä tai vaikutusta jäseneksi liitetty, niin parempi pysyä maksajana vaan, tai kostamme puolustuskyvyttömille.

Kirkolla ja sen toimijoilla on jo perinteitä omaan nilkkaan ampumisesta, joten sitä taustaa vasten tuo viimeisinkin lienee ihan ymmärrettävä. Jäsenkadosta ei ehkä ensimmäisenä kannata syyttää nettisivua. Löytyiskö niitä suurempia syitä jostain hieman lähempää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Minä olen eronnut kirkosta 16-17 vuotta sitten, mutta en ollenkaan uskon asioihin liittyen. Erosin, kun seurakunnan taloudenhoitaja kavalsi suurehkon summan seurakunnan varoja. Katsoin tuolloin viisaammaksi käyttää omat varani omiin tarpeisiini.

Jaakko Häkkinen

Uskomattoman törkeää manipulointia!
Milloinkohan RKP ottaa mallia? "Liity RKP:hen tai olet vastuussa suomenruotsalaisten tuhoutumisesta!"

Käyttäjän mushroom kuva
Vesa Halmetoja

Korjaan; "suomenruotsalaisten mummojen ja lasten tuhoutumisesta".

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Jos oikeasti jäseniä haluaisivat, laittaisivat "Liity RKP:hen niin olet vastuussa suomenruotsalaisten tuhoutumisesta".

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Eikö tässä kuitenkin ole kyseessä vain yksittäisen uskovaisen jytky?

Käyttäjän mushroom kuva
Vesa Halmetoja

Yksittäisen uskovan, joka on ev.lut. kirkon keskushallinnon palveluksessa.
En ole pyrkinytkään väittämään, että lausunto olisi annettu arkkipiispan suulla tai jonkin kirkolliskokouksen mandaatilla.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Itseäni ainakin inhottaa kun meitä ei-todellisuusrajoitteisia tuomitaan yhden ateistin tekojen takia; mm. Hitler ja Breivik ovat kovassa suosiossa sitaatteja haettaessa.

Solidaarisuus on vissiin se sana jota peräänkuulutan. Kuitenkin, ymmärrän miksi näit aiheelliseksi käyttää puolustuspuheenvuoron - tyhjän jauhamistahan tuollainen propakanda on.

Pekka Peni Vastaus kommenttiin #14

Ei Hitler ateisti ollut: "In his semi-autobiographical Mein Kampf, Hitler makes religious allusions, but declares himself neutral in sectarian matters and supportive of the separation between church and state, while criticising political Catholicism."

http://en.wikipedia.org/wiki/Religious_views_of_Ad...

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen Vastaus kommenttiin #26

Meni sarkasmi tuossa kohtaa vähän ohi. Ateisti ei ole myöskään Breivik.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Toisaalta ihan ymmärrettävää jos kirkosta eronneet kuitenkin käyttävät lapsiparkkeina kirkon järjestämiä iltapäiväkerhoja. Puolin ja toisin törkeää. Kirkko ei kiellä lapsia tulemasta iltapäiväkerhoon ja osa kirkostae eronneista vanhemmista käyttää tätä hyväkseen.

Käyttäjän mushroom kuva
Vesa Halmetoja

Kirkko kuitenkin on ensisijaisesti uskonnollinen järjestö, ei iltapäiväkerhojärjestö. Jos seurakunnat haluavat ylläpitää kaikille avoimia iltapäiväkerhoja taloutensa salliessa, niin siitä vaan. Tuolloin en näe mitään moraalisesti väärää uskonnottomien tai vääräuskoisten lasten osallistumisessa toimintaan.
Lisäksi täytyy muistaa kirkon keräävän yhteisöveroja, jolloin me uskonnottomatkin olemme väkisinkin välillisinä maksumiehinä niin iltapäiväkerhoissa kuin pappisväen palkkakuluissakin.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Toki, mutta sinänsä mielenkiintoinen ilmiö on se että kirkosta eronneet, jotka eivät siis ilmeisesti hyväksy kirkon oppeja, saattavat kuitenkin lapsensa, kaikessa viattomuudessaan, tuolle uskon hapatukselle alttiiksi...

Käyttäjän mushroom kuva
Vesa Halmetoja Vastaus kommenttiin #17

Itselläni ei ole kokemusta noista seurakuntien iltapäiväkerhoista, joten en tiedä kuinka mittavassa määrin siellä altistuu uskonnolliselle hapatukselle.
Kirkosta eronneissa lienee toisaalta paljonkin uskovia, joita ei häiritse mahdollinen uskonnollinen sävy toiminnassa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #17

Se on sitä todellista avomielisyyttä. On ihan yhtä väärin indoktrinoida lapsi uskontoon kuin uskonnottomuuteenkin, lapsen pitää saada tutustua vaihtoehtoihin ja tehdä päätös itse.

Käyttäjän mushroom kuva
Vesa Halmetoja Vastaus kommenttiin #19

Niin kai seurakunnatkin tuon mieltävät, koska kerhot ovat avoimia myös seurakuntaan kuulumattomille.
Omat lapseni ovat saaneet mennä joulukirkkoihin ja laulaa kuorossa aasista ratsastavasta messiaasta, vaikka perheemme onkin uskonnoton. Tehkööt sitten omat valintansa kun ovat siihen kypsiä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #19

H.A-O.>.....lapsen pitää saada tutustua vaihtoehtoihin ja tehdä päätös itse.

oooooo

hhmmm.... päättäähän aikuinen lapsen monista asioista. Syömisestä, juomisesta, pukemisesta, menemisestä tulemisesta, koulusta, koko käytännön elämästä.....

Aikuistuttuaan hän voi yhteiskunnassamme tehdä omat ratkaisunsa.

--
Kyllä monet sanovat että olemme kirkolta saaneet lainsäädännön perusteet, koululaitoksen ml lukutaidon, puolustuslaitoksen...mitä niitä nyt onkaan...

Niin ja tärkeää.... mistä on lähtöisin ymmärrys oikeasta ja väärästä? Tuntuu siltä että ihmisen omatunto on lähellä Jumalaa ja kirkon oppeja.

Paljon on kuitenkin kritisoitavaa, sitä tuskin voi kieltää. Kirkollisissa vaaleissa äänestysprosentti taitaa liikkua jopa alle 10:n
Koska aletaan huomata että se ei ole kansanvaltaa.

Terho Siikanen Vastaus kommenttiin #21

Mainitsemasi asiat aikuisten päättämistä asioista ovat pakollisia elämiselle, ja esimerkiksi huonoista syömätottumuksista on helppo päästä aikuisella iällä eroon. Jo lapsena uskontoon aivopestyn ihmisen on huomattavasti vaikeampi päästä siitä eroon, vaikka järki sanoisi muuta. Monissa uskonnoissa kun on käytetty kaikenlaisia kikkoja eroamisen estämiseen, esimerkiksi pelottelua ikuisella kärsimyksellä helvetissä, tai paratiisiin pääsemisen estämisellä.

Mainitsemasi laitokset pärjäävät täysin ilman uskontoja. Itseasiassa jopa paremmin, kun esimerkiksi kouluissa käytetään aika oikeiden asioiden oppimiseen, eikä tuhansia vuosia sitten eläineiden paimentolaiskansojen sen aikaisten täysin järjettömien käsitysten, maailmankuvan ja muun hölynpölyn opettamiseen. Kaikkia valtauskontoja voi ja tulisikin tietenkin historian ja kulttuurin tunneilla tasapuolisesti käydä läpi, kunhan ei koiteta tyrkyttää niiden oppeja totena.

Oikean ja väärän ymmärrys ei todellakaan tule uskonnoista, vaan se on satojen tuhansien vuosien kehityksen tulos. Sen ymmärrys perustuu siihen, että ihmiset eivät halua oletuksena vahingoittaa toisiaan, ja toisten auttaminen antaa mielihyvää. Lajikehityksen kannalta tämä on ollut erittäin tärkeää ja ne yksilöt, jotka ovat aiheuttaneet toisille pahaa, on karkotettu, eivätkä näin päässeet lisääntymään. On varmasti monia muitakin syitä omantunnon kehittymiselle, mutta uskonto ei ole yksi niistä. En haluaisi edes tuntea ihmistä, joka on murhaamatta tai varastamatta vain sen takia, että jossain kirjassa lukee niin.

Omantunnon lisäksi meillä on (yleensä) ajantasainen laki. Tästä on poistettu esimerkiksi vanhan testamentin käsitykset orjuudesta, koska ne eivät nyky-yhteiskunnassa päde. Ikiwanhoista pyhistä kirjoista täytyy siis nykyaikana osata poimia juuri nykytilanteeseen sopivat kohdat, joka on mielestäni hieman epäpyhää ja lisäksi yksittäisille ihmisillä on mahdollisuus valita ne väärät kohdat, jotka mahdollistavat esimerkiksi itsemurhapommitukset.

Sitäpaitsi esimerkiksi jo kristinuskon yksi peruspilareista, eli Jeesuksen uhraus syntiemme takia, on aivan kuvottava; Jumala, joka on samalla myös poikansa, laittoi poikansa, siis itsensä, kidutettavaksi ja uhrattavaksi syntien takia, joita hän ei edes itse tehnyt. Oman lapsensa kidutus ja uhraus on varmasti kaikkien mielestä väärin, oli syy mikä tahansa, varsinkin kun kaikkivoipa jumala olisi vain voinut sanoa: "saatte anteeksi". Tosin kyseinen jumalahan tunnettiin jo sitä ennenkin esimerkiksi Egyptiläisten esikoisten murhaajana.

Uskontoja on kehittynyt tuhansia erilaisia ympäri maailmaa, ja jokainen uskova tuntee sisimmissään, että juuri se on se oikea. Kun tiede kehittyy, joutuvat ne aina vain ahtaammalle, koska uskonnot usein perustuvat silloin selittämättömien asioiden selittämiseen yliluonnollsella. Ihmisillä on tähän taipumusta (jolle on muuten täysin järkevät syytkin).

Fakta on se, että uskonnolliset instituutiot, kuten esimerkiksi Suomen Ev.lut. kirkko, ovat nykypäivänä vähintäänkin turhia, elleivät jopa haitallisia. Sekin on järjetöntä, että kyseinen instituutio edes pystyy verottamaan ihmisiä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #22

Selkeästi kerrot omista uskomuksistasi.

Käyttäjän mushroom kuva
Vesa Halmetoja Vastaus kommenttiin #21

"Kyllä monet sanovat että olemme kirkolta saaneet lainsäädännön perusteet, koululaitoksen ml lukutaidon, puolustuslaitoksen...mitä niitä nyt onkaan..."

Monet ovat pahasti metsässä tuon sanontansa kanssa. Jos hieman perehtyy siihen, kuinka ihmisten yhteiskunnat ovat kehittyneet aikain saatossa ja mikä rooli kirkolla on ollut (ja miksi), niin huomaa nuo väitteet nopeasti tyhjiksi.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #21

"Niin ja tärkeää.... mistä on lähtöisin ymmärrys oikeasta ja väärästä? Tuntuu siltä että ihmisen omatunto on lähellä Jumalaa ja kirkon oppeja."

Siinäpä kysymys ja osittainen vastauskin. Johtuuko tämä siitä, että kyseiset arvot, oikean ja väärän käsitys ovat olennainen osa ihmisyyttä ja ne vain on kirjattu uskonnoksi? Kumpi oli ensin, muna vain kana, uskonto vai moraali?

Samankaltaiset arvot tuntuvat löytyvän lähes kaikista ihmisyhteisöistä, niistäkin jotka eivät ainakaan ainakaan kristinuskosta olleet koskaan kuulleetkaan.

Uskonnot tietenkin koittavat vakuuttaa meidät siitä, että ilman uskoa jumalaan olisimme vain häikäilemättömiä barbaareja, joille mikään muu kuin oma nautinto ei olisi tärkeää.

Antti Jokinen

"Fakta on se, että uskonnolliset instituutiot, kuten esimerkiksi Suomen Ev.lut. kirkko, ovat nykypäivänä vähintäänkin turhia, elleivät jopa haitallisia."

Ei nyt heti tule mieleen mitä haitallista Suomen ev.lut. kirkko olisi minulle tehnyt vaikka olenkin tällainen tapakristitty. Enimmäkseen on hyviä muistoja. Hyviä muistoja pyhäkoulusta. Seurakunnan järjestämät lastemme iltapäiväkerhot ovat olleet erittäin tarpeen, ainakin välillä meille vanhemmille. Omille riparimuistoille välillä kavereiden kanssa nauramme vieläkin. Kauniit muistot lasten kastajaisista. Komeita kirkkohäitä ja perinteisiä hautajaisia. Muutama juhlava joulukirkkokin on käyty. Kyllä sitä rahaa turhempaankin on tultu laitettua.

Käyttäjän mushroom kuva
Vesa Halmetoja

Ev.lut. kirkon suurin ongelma mielestäni on, että sen tärkein tehtävä tuntuu olevan jäsenistä (maksajista) kiinni pitäminen.

Henrik Sawela

Hyvin moni joka on joutunut jonkun ideologian vangitsemaksi, vastaa samansuuntaisesti kuin Antti Jokinen.

Kirkkokin ymmärtää että sen opetukset ovat niin tiedon- kuin järjenvastaisia, että opit on saatava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa istutettava puolustuskyvyttömän ja luottavaisen lapsen mieleen.
Jos lapsi/nuori ehtii kerätä elämänkokemusta ja tietopohjaa ennen kuin hän kohtaa kirkon ajamia väitteitä, oletuksia ja mielikuvia, hän ei omaksu näitä, koska pitää niitä järjettöminä. Vain hyvin pieni osa omaksuu uskonnollisen vakaumuksen jos on saanut kasvaa ilman indoktrinaatiota.

Hyvin harva uskova tajuaa, ettei heidän aatteensa ylipapit juuri koskaan usko niin kuin he laumoilleen julistavat. He ovat siihen liian fiksuja ja hyvinkoulutettuja!

Antti Jokinen

"Hyvin moni joka on joutunut jonkun ideologian vangitsemaksi, vastaa samansuuntaisesti kuin Antti Jokinen."

No kylläpäs nyt tehdään tuntemattomista ihmisistä syvälle meneviä johtopäätöksiä. Oikein naurattaa.

Jokainen voi puolestani erota tai liittyä kirkkoon niinkuin parhaakseen näkee. Niinkuin jo kerroin minulle kirkkoon kuuluminen on enemmänkin pitäminen kiinni vanhoista traditioista ja perinteistä, jotka ovat olleet perheelläni ja suvullani voimassa satoja vuosia ja on yksi asia millä liitän itseni siihen ketjuun, joka toivottavasti jatkuu satoja vuosia myös eteenpäin. Ei siinä sen kummempaa.

Henrik Sawela Vastaus kommenttiin #32

Joo, tein kyllä ns. rohkean oletuksen minulle tuntemattmasta ihmisestä. Kiitos kuitenkin siitä, että noin selkeästi vahvistit että osuin napakymppiin!

Antti Jokinen Vastaus kommenttiin #35

Uskon, että et mutta sekin on oma uskoni asia.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Ei nyt heti tule mieleen mitä haitallista Suomen ev.lut. kirkko olisi minulle tehnyt vaikka olenkin tällainen tapakristitty."

Kelpaako suvaitsevaisuuskehityksen jarruttaminen vuosikymmenillä?

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Diakoniatyö on kirkon tärkeimpiä ja arvokkaimpia tehtäviä. Ongelmaksi on luonnollisesti muodostunut ennenkaikkea uskontuputus, jota ei diakoniatyössä tulisi lainkaan harjoittaa. Diakoniatyö on ihmislähtöistä sielunhoitoa, jonka nimitys on harhaanjohtavaa. Sen tärkein painopiste on ihmisten henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin auttamisessa, jonka tarkoitus on olla täysipainoista apua ja tukea. Työ on haastavaa pitää raiteillaan, eritoten, mikäli oma henkilökohtainen usko ajaa työtä enemmän kuin rehellinen halu auttaa.

Kuva on periaatteessa täysin oikeassa siinä, että helpotettu eromahdollisuus on vienyt rahaa myös tärkeältä työltä. Ongelma kuitenkin on, kuten yrität osoittaa, kirkon omassa toiminnassa. Suurinta näkyvyyttä luterilainen kirkko on saanut ulkomaanavusta sekä kriisihoidoista suurien onnettomuuksien aikaan. Painopiste sekä rahankäytössä että julkisuuskuvassa tulisi kääntää takaisin siihen työhön, jonka tähden kirkolla on minkäänlaista julkista hyvinvointia tuottavaa asemaa nyky-yhteiskunnassa.

Esimerkkinä kirkon yhteiskuntaa tukevista toimista on esimerkiksi parisuhdetuki, joka on ilmaista myös kirkkoon kuulumattomlile eikä siinä ole vaatimuksena avioliittoa tai lapsia. Yhteiskunta antaa ja tarjoaa apua vasta, kun ongelmia on näkyvissä tai kyseessä on lapsien / avioliiton suojeleminen. Kirkon tarjoama parisuhdetuki on ainoa taho, joka antaa ilmaiseksi apua sitä pyytäville varmistaakseen vahvan parisuhteen jo ennen, kuin ongelmia tulee. Näissä tapaamisissa painopiste pidetään parisuhteen hyvinvoinnissa, ei seurakuntayhteydessä saati suhteessa jumalaan.

Diakoniatyötä on helppo tukea, mutta kirkon harjoittamaa kirkollispolitiikkaa ei. Yhä suurempi osa taloudesta kirkollakin kuluu teennäisen mielikuvan rakentamiseen hyvästä ja rakastavasta ympäristöstä, samalla kun kirkollispoliittinen porukka jatkaa heikompien syrjimistä ja kannattaa vanhoillisia arvoja vain kirjoitetun sanan tähden. Mikään ei kuvota enempää, kuin tekopyhä instituutio, jota ei yksinkertaisesti voida pelastaa millään rahamäärällä. Teot merkitsevät.

Käyttäjän mushroom kuva
Vesa Halmetoja

Sait suosituksen, koska vastineesi oli selkeä ja hyvin jäsennetty.
Pari asiaa kuitenkin tökkäsi:

"Diakoniatyö on kirkon tärkeimpiä ja arvokkaimpia tehtäviä. Ongelmaksi on luonnollisesti muodostunut ennenkaikkea uskontuputus, jota ei diakoniatyössä tulisi lainkaan harjoittaa."
Diakoniatyö, tai miksi sitä sitten kutsutaankin, pitäisi mielestäni ulkoistaa täysin muille toimijoille kuin kirkolle. Kirkko saa ja sen pitääkin jatkossakin tarjota uskonnollissävytteistä diakoniaa niille, jotka sitä haluavat ja jäsenmaksua maksavat. Uskonnoton vastaava toiminta mielestäni kuitenkin pitäisi olla täysin kirkosta irtaallaan.

"Kuva on periaatteessa täysin oikeassa siinä, että helpotettu eromahdollisuus on vienyt rahaa myös tärkeältä työltä."
Kääntäen kirkosta tulee olla mahdollisimman vaikeaa, jollei mahdotonta erota, jotta kirkolla riittää rahaa tärkeälle työlle? Puistattava ajatus.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Olen sinällään samaa mieltä siitä, että diakoniatyö pitäisi erottaa uskonnollisesta järjestöstä. Tuo toimi tulee erottaa puhtaasti jo sen tähden, että diakoniatyö ei kuulu sellaiselle instituutiolle, joka toimii monella tapaa eettisesti vähintäänkin arvelluttavasti. Ongelma ikävä kyllä on, että valtiolle ulkoistettuna avun saanti on yhtä byrokratiarattaistoa ja apua kaipaavat arvotetaan avuntarpeen mukaan - Arviointiperusteet vaihtelevat ja ovat väistämättä myös poliittisia, kuten nykyhetkessä on mahdotonta nuorten aikuisten saada terapiaa, mikäli ei ole tiettyjen kriteerien perusteella katsottu olevan syrjätymisvaarassa. Tunnen tapauksia, jotka polttavat itseään työssä loppuun, mutta haluaisivat apua jo sitä ennen, mutta heidän työtahtinsa ei ilmennä riittävästi kriteereitä siihen, että heillä olisi vaara syrjäytyä. Se, mikä taho voisi tällaista järjestelmää pitää toimivana yllä, on vaikea löytää muualta - Niin surullista kuin se onkin.

En tarkoittanut sitä, että vaikeutettu eroaminen olisi millään tapaa hyvä asia. Päinvastoin, mitä suuremmalla joukolla erottaisiin kirkosta, sitä vahvemmin se ajaisi kirkkoa nurkkaan sen suhteen, mikä on todella tärkeää. Nykykirkko on yhä vahvemmin vain yksi poliittinen tekijä, joka ei ole sen rooli lainkaan. Olen itsekin kirkosta eronnut, enkä tuollaiseen mätään mestaan takaisin palaa.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Selvennän vielä tuota aikaisempaa lausumaani, "Kuva on periaatteessa täysin oikeassa siinä, että helpotettu eromahdollisuus on vienyt rahaa myös tärkeältä työltä.". Tottakai helpompi eroaminen on tehnyt sen, että ihmiset eroavat ihan niistä syistä, jotka itse koetaan tärkeiksi - Ilman, että tarvitsee mennä papin puheille. Luonnollisesti eroaminen vie kirkolta rahoja ja heidän budjettinsa on pienempi joten luonnollisesti myös se tärkeä työ saa vähemmän rahaa. Provokatiivinen ja syyllistävä tuo kuva kuitenkin on, eikä sitä voi puolustaa millään tavoin. Väärässä se ei silti ole. Vai oletko sitä mieltä, että kirkosta olisi yhtä paljon eronneita, mikäli eroaminen voisi tapahtua vain papin puhuttelun jälkeen? Jotenkin omituinen on sinun kääntämisesi tässä, en ymmärrä, mistä tuollainen kumpusi.

Henrik Sawela Vastaus kommenttiin #34

Kirkon jäsenistä vain 3-4% on sinne itse liittyneet!!! Loput 96-97% on sinne liitetty ilman minkäänlaista asianomaisen lupaa.

Miten voi olla mitenkään väärin että antaa heille mahdollisuuden erota helposti? Siis järjestöstä jonka jäsenyyden he, ihan vapaaehtoisesti, kokevat itselleen turhaksi.

Kaikkien ero (ainakin 99,99%) on siis täysin vapaaehtoista joten miksi syyllistää tahoa joka tarjoaa mahdollisuuden eroon?

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #36

Olen aivan täysin samaa mieltä kanssasi. Pakkoliittäminen ei ole moraalisesti oikein eikä millään tavoin kestävä tapa. En ole missään vaiheessa väittänyt, että helposti eroaminen olisi väärin. Lue rauhassa ja mieti hetki, mitä minä oikein sanoinkaan.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Eroakirkosta.fi on estänyt kampanjallaan satojen lasten hyväksikäytön, pedofiileilta joita kirkko suojelee. Eroa sinäkin ja suojele lapsia!

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

http://yle.fi/uutiset/kirkkoherra_kirkosta_eronnee...

No nythän pärähti Raumalta! Voin kuvitella, kuinka kävijävirta eroakirkosta.fi kasvaa taas tällaisten myötä. Onneksi on olemassa helppo palvelu, jolla voi näitä seurakuntien aivopieruja protestoida - Ei kai muuten nykyään saa ääntään kuuluviin kuin äänestämällä jaloillaan (tässä: lompakoillaan).

Käyttäjän Juha-MattiKarppi kuva
Juha-Matti Karppi

Samalla logiikalla ilmeisesti valtio uhkailee ihmisiä potkuilla ja heitteillejätöllä harmaan talouden vastaisilla kampanjoillaan?

Käyttäjän mushroom kuva
Vesa Halmetoja

Kappas, onko näin? Laita ihmeessä linkki, niin naureskellaan yhdessä moiselle hölmöilylle.

Toimituksen poiminnat